topsy turvy cake



Jag har tänkt mig att testa att göra en topsy turvy cake tills Vilja fyller år, jag har kollat in lite sidor på nätet, och vad är inte bättre än Youtube när det gäller sådana här saker.

Det som behövs är ju såklart hemma gjord tårtbotten, sugarpaste, smörkräm och godisfluff och säkerligen lite till.

Tårtbotten 8per
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här

Smörj och mjöla en form med löstagbar kant. Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp eller i matberedare. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Rör tills den är slät, men inte mer än nödvändigt. Bred ut smeten jämnt i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast. Låt svalna på galler under bakduk.


Smörkräm

är de som jag använder när jag skall spackla en tårta innan jag lägger på suger paste eller marsipan.
125 g rumstemp. smör
1 1/2 dl florsocker
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker

Lägg äggulorna i en skål och vispa. Vispa ihop smör som du skärt i bitar med florsocker, blanda i äggulorna lite i taget. Vispa gärna med elvisp för att få en jämn och len kräm.

 
Sugarpaste
1msk gelatinpulver
4msk kallt vatten
1msk matolja
1½ dl vit baksirap
ca 15 dl florsocker

Gör så här
Lägg gelantinpulvret med vattnet i en bunke över ett vattenbad och låt sjuda.
När gelatinet väl har löst sig, lägg då i oljan och sirapen.
Häll upp florsockret i en stor skål och blanda i vätskeblandningen.
Blanda sedan ihop utan att vispa för hårt eller mycket.
När blandningen är fast, ta upp och knåda tills den är slät. Tillsätt lite mer florsocker om det behövs, men tänk på att inte ha för mycket.
Slå in "degen" i plastfolier, Förvaras mörk och på ett lufttätt ställe, "degen" ska vila några dagar innan man använder den.
Förvaras i rumstemperatur och håller minst en månad.


Godisfluff

3 dl vispgrädde
180 g av tex, Marianne, Ahlgrens bilar, Polly, turkiskpeppar eller något liknande.

Värm upp grädden, den ska absolut inte koka men vara tillräckligt varm för att smälta godiset, när allt är smält ska man ställa in grädden i kylen och där ska den stå ett dygn, kan sedan vispas och ha mellan tårtor eller dylikt.

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Therese

Gott det låter, ett tips bara till godisfluffet - ha ca 60g av godis som har gelantin i sig (det blir hårdare som typ smör om man har 180g) och sen kan du ställa det i frysen ist för att låta det stå i kylen ett helt dygn! Huvudsaken är att grädden är genomkyld -sen hur länge du har den i kylen spelar kvitta!! Bara den blir genomkyld!

Har bakat 2 tårtor i helgen båda med godisfluffet i :)

2009-11-15 @ 21:46:39
URL: http://Meandmylove.samuelhorn.com
Postat av: Therese

Gott det låter, ett tips bara till godisfluffet - ha ca 60g av godis som har gelantin i sig (det blir hårdare som typ smör om man har 180g) och sen kan du ställa det i frysen ist för att låta det stå i kylen ett helt dygn! Huvudsaken är att grädden är genomkyld -sen hur länge du har den i kylen spelar kvitta!! Bara den blir genomkyld!

Har bakat 2 tårtor i helgen båda med godisfluffet i :)

2009-11-15 @ 21:47:17
URL: http://Meandmylove.samuelhorn.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0